BIOTECHNOLOGIA - informacje
: poniedziałek 06 cze 2011, 11:08
[font=arial,helvetica,sans-serif]Absolwentka[/font]
[left][font=times new roman,times]BIOTECHNOLOGIA – STUDIA MIĘDZYWYDZIAŁOWE[/font][/left][font=verdana,geneva][font=arial,helvetica,sans-serif]Al. 29 Listopada 54
31- 425 Kraków
tel.: + 48 12 662 52 99[/font][/font][font=verdana,geneva]Kierownik Biotechnologii – Studiów Międzywydziałowych [font=arial,helvetica,sans-serif]Prof. dr hab. Wiesław Barabasz[/font][/font][justify][font=verdana,geneva]Biotechnologia [font=arial,helvetica,sans-serif]to ważna i nowoczesna gałąź nauki i przemysłu, która łączy różne dyscypliny naukowe takie jak: genetykę, biologię, inżynierię genetyczną, mikrobiologię, medycynę, immunologię, biochemię, informatykę i inne. Biotechnologia szeroko wkroczyła w nasze codzienne życie dostarczając nowych wartościowych produktów. Metody biotechnologiczne stosuje się w medycynie, ochronie środowiska naturalnego, rolnictwie, jak również w wielu gałęziach przemysłu. Rozwój biotechnologii wymaga kształcenia specjalistów, o wysokich kwalifikacjach.[/font][/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Na Biotechnologii kształci się corocznie 75 studentów. Studia realizowane są w systemie stacjonarnym dwustopniowym.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Od roku akademickiego 2006/2007 studia realizowane są w systemie stacjonarnym – dwustopniowym. Są to studia: inżynierskie (I stopień) trwające 3,5 roku (7 semestrów) oraz magisterskie (II stopień) trwające 1,5 roku (3 semestry). Absolwenci otrzymują tytuł inżyniera (I stopień) bądź magistra inżyniera (II stopień) biotechnologii o specjalności biotechnologia stosowana.[/font][/justify][justify][font=times new roman,times]STUDIA I STOPNIA[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif][font=verdana,geneva]Celem studiów pierwszego[/font] [font=verdana,geneva]stopnia[/font] na kierunku biotechnologia jest przygotowanie absolwentów do posługiwania się szeroką wiedzą biologiczno-chemiczną oraz znajomością podstaw technologii w pracy zawodowej, a także samodzielnego pogłębiania wiedzy i publicznego jej prezentowania. W trakcie studiów student zdobywa wiedzę ze szczegółowych dyscyplin składających się na biotechnologię, w szczególności: mikrobiologii, biologii komórki, inżynierii genetycznej, biologii molekularnej, genetyki, biofizyki, biochemii, anatomii i fizjologii roślin i zwierząt, podstaw inżynierii bioprocesowej, enzymologii, podstaw biotechnologii przemysłowej, hodowli tkankowych, cytogenetyki, prawa i etyki.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Osoba legitymująca się dyplomem inżyniera biotechnologii ma możliwość podjęcia pracy zawodowej w różnego rodzaju laboratoriach wykorzystujących materiał biologiczny jako przedmiot badań, analityki, kontroli i diagnostyki. Absolwenci mogą również podejmować pracę zawodową w różnych działach produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym, w ochronie zdrowia i środowiska naturalnego. Absolwenci pierwszego stopnia posiadają niezbędną wiedzę oraz są dobrze przygotowani do kontynuowania nauki na studiach drugiego stopnia.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif][font=verdana,geneva]Studia pierwszego stopnia[/font] na kierunku Biotechnologia stosowana obejmują: przedmioty kształcenia ogólnego, przedmioty podstawowe, przedmioty kierunkowe, przedmioty kierunkowe do wyboru.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Studenci, oprócz programu podstawowego, mają także możliwość wyboru szerokiej gamy przedmiotów (między innymi: podstaw produkcji żywności, immunologii, cytogenetyki, biochemii zwierząt, mechanizmów regulacji ekspresji genów, rozrodu zwierząt, embriologii i rozmnażania roślin, technologii enzymów, kultur zwierzęcych in vitro i inne) poszerzających ich wiedzę w różnych dziedzinach nauk przyrodniczych.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Rekrutacja na kierunek biotechnologia stosowana odbywa się poprzez konkurs świadectw dojrzałości, biologia (poziom rozszerzony) i 1 przedmiot (poziom podstawowy lub rozszerzony) do wyboru spośród chemii lub matematyki. Limit osób na studiach I stopnia na tej specjalności wynosi 75 osób.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Program studiów I stopnia obejmuje 210 punktów ECTS w toku 7 semestralnych studiów, rozłożonych stosunkowo równomiernie, po ok. 30 punktów na semestr.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]W roku akademickim 2010/2011, dla I roku studiów stacjonarnych oferowano bezpłatne, wolontarystyczne zajęcia wyrównawcze z fizyki. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Studentom proponowane są wszystkie, właściwe uczelni akademickiej, formy kształcenia. Studia na kierunku Biotechnologia to nie tylko wykłady, ale przede wszystkim ćwiczenia, na których studenci mają możliwość praktycznego opanowania wiedzy i zapoznania się z najnowszą aparaturą i sprzętem laboratoryjnym. Studenci samodzielnie wykonują m.in.: izolację i amplifikację DNA, oczyszczanie i elektroforezę białek, transformację bakterii i roślin, analizy mikrobiologiczne. Uczestniczą również w eksperymentach i badaniach naukowych prowadzonych w katedrach i zakładach Uniwersytetu Rolniczego. Dużym atutem zajęć dla studentów Biotechnologii są profesjonalnie wyposażone laboratoria oraz nowoczesna aparatura badawcza. W trakcie studiów I stopnia studenci odbywają 4 - tygodniową praktykę zawodową w różnych firmach o profilu biotechnologicznym, medycznym, rolniczym, farmaceutycznym, a także w wielu zakładach przemysłowych produkujących żywność.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Oferta edukacyjna dla studentów I stopnia studiów stacjonarnych kierowana jest do tych osób zainteresowanych naukami przyrodniczymi wzbogaconymi o treści inżynierskie, które posiadają świadectwo dojrzałości.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]W czasie studiów studenci odbywają [font=verdana,geneva]4 tygodniową praktykę zawodową[/font] w różnych zakładach pracy o profilu biotechnologicznym, medycznym, rolniczym, farmaceutycznym a także w wielu zakładach przemysłowych produkujących żywność, gdzie mają możliwość zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem wiedzy z tej dziedziny.[/font][/justify]
[left][font=times new roman,times]BIOTECHNOLOGIA – STUDIA MIĘDZYWYDZIAŁOWE[/font][/left][font=verdana,geneva][font=arial,helvetica,sans-serif]Al. 29 Listopada 54
31- 425 Kraków
tel.: + 48 12 662 52 99[/font][/font][font=verdana,geneva]Kierownik Biotechnologii – Studiów Międzywydziałowych [font=arial,helvetica,sans-serif]Prof. dr hab. Wiesław Barabasz[/font][/font][justify][font=verdana,geneva]Biotechnologia [font=arial,helvetica,sans-serif]to ważna i nowoczesna gałąź nauki i przemysłu, która łączy różne dyscypliny naukowe takie jak: genetykę, biologię, inżynierię genetyczną, mikrobiologię, medycynę, immunologię, biochemię, informatykę i inne. Biotechnologia szeroko wkroczyła w nasze codzienne życie dostarczając nowych wartościowych produktów. Metody biotechnologiczne stosuje się w medycynie, ochronie środowiska naturalnego, rolnictwie, jak również w wielu gałęziach przemysłu. Rozwój biotechnologii wymaga kształcenia specjalistów, o wysokich kwalifikacjach.[/font][/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Na Biotechnologii kształci się corocznie 75 studentów. Studia realizowane są w systemie stacjonarnym dwustopniowym.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Od roku akademickiego 2006/2007 studia realizowane są w systemie stacjonarnym – dwustopniowym. Są to studia: inżynierskie (I stopień) trwające 3,5 roku (7 semestrów) oraz magisterskie (II stopień) trwające 1,5 roku (3 semestry). Absolwenci otrzymują tytuł inżyniera (I stopień) bądź magistra inżyniera (II stopień) biotechnologii o specjalności biotechnologia stosowana.[/font][/justify][justify][font=times new roman,times]STUDIA I STOPNIA[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif][font=verdana,geneva]Celem studiów pierwszego[/font] [font=verdana,geneva]stopnia[/font] na kierunku biotechnologia jest przygotowanie absolwentów do posługiwania się szeroką wiedzą biologiczno-chemiczną oraz znajomością podstaw technologii w pracy zawodowej, a także samodzielnego pogłębiania wiedzy i publicznego jej prezentowania. W trakcie studiów student zdobywa wiedzę ze szczegółowych dyscyplin składających się na biotechnologię, w szczególności: mikrobiologii, biologii komórki, inżynierii genetycznej, biologii molekularnej, genetyki, biofizyki, biochemii, anatomii i fizjologii roślin i zwierząt, podstaw inżynierii bioprocesowej, enzymologii, podstaw biotechnologii przemysłowej, hodowli tkankowych, cytogenetyki, prawa i etyki.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Osoba legitymująca się dyplomem inżyniera biotechnologii ma możliwość podjęcia pracy zawodowej w różnego rodzaju laboratoriach wykorzystujących materiał biologiczny jako przedmiot badań, analityki, kontroli i diagnostyki. Absolwenci mogą również podejmować pracę zawodową w różnych działach produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym, w ochronie zdrowia i środowiska naturalnego. Absolwenci pierwszego stopnia posiadają niezbędną wiedzę oraz są dobrze przygotowani do kontynuowania nauki na studiach drugiego stopnia.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif][font=verdana,geneva]Studia pierwszego stopnia[/font] na kierunku Biotechnologia stosowana obejmują: przedmioty kształcenia ogólnego, przedmioty podstawowe, przedmioty kierunkowe, przedmioty kierunkowe do wyboru.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Studenci, oprócz programu podstawowego, mają także możliwość wyboru szerokiej gamy przedmiotów (między innymi: podstaw produkcji żywności, immunologii, cytogenetyki, biochemii zwierząt, mechanizmów regulacji ekspresji genów, rozrodu zwierząt, embriologii i rozmnażania roślin, technologii enzymów, kultur zwierzęcych in vitro i inne) poszerzających ich wiedzę w różnych dziedzinach nauk przyrodniczych.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Rekrutacja na kierunek biotechnologia stosowana odbywa się poprzez konkurs świadectw dojrzałości, biologia (poziom rozszerzony) i 1 przedmiot (poziom podstawowy lub rozszerzony) do wyboru spośród chemii lub matematyki. Limit osób na studiach I stopnia na tej specjalności wynosi 75 osób.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Program studiów I stopnia obejmuje 210 punktów ECTS w toku 7 semestralnych studiów, rozłożonych stosunkowo równomiernie, po ok. 30 punktów na semestr.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]W roku akademickim 2010/2011, dla I roku studiów stacjonarnych oferowano bezpłatne, wolontarystyczne zajęcia wyrównawcze z fizyki. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Studentom proponowane są wszystkie, właściwe uczelni akademickiej, formy kształcenia. Studia na kierunku Biotechnologia to nie tylko wykłady, ale przede wszystkim ćwiczenia, na których studenci mają możliwość praktycznego opanowania wiedzy i zapoznania się z najnowszą aparaturą i sprzętem laboratoryjnym. Studenci samodzielnie wykonują m.in.: izolację i amplifikację DNA, oczyszczanie i elektroforezę białek, transformację bakterii i roślin, analizy mikrobiologiczne. Uczestniczą również w eksperymentach i badaniach naukowych prowadzonych w katedrach i zakładach Uniwersytetu Rolniczego. Dużym atutem zajęć dla studentów Biotechnologii są profesjonalnie wyposażone laboratoria oraz nowoczesna aparatura badawcza. W trakcie studiów I stopnia studenci odbywają 4 - tygodniową praktykę zawodową w różnych firmach o profilu biotechnologicznym, medycznym, rolniczym, farmaceutycznym, a także w wielu zakładach przemysłowych produkujących żywność.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]Oferta edukacyjna dla studentów I stopnia studiów stacjonarnych kierowana jest do tych osób zainteresowanych naukami przyrodniczymi wzbogaconymi o treści inżynierskie, które posiadają świadectwo dojrzałości.[/font][/justify][justify][font=arial,helvetica,sans-serif]W czasie studiów studenci odbywają [font=verdana,geneva]4 tygodniową praktykę zawodową[/font] w różnych zakładach pracy o profilu biotechnologicznym, medycznym, rolniczym, farmaceutycznym a także w wielu zakładach przemysłowych produkujących żywność, gdzie mają możliwość zapoznać się z praktycznym wykorzystaniem wiedzy z tej dziedziny.[/font][/justify]